dilluns, 22 d’abril del 2013

Creixement?

Ja parlen de creixement per al 2014?

A veure. Aquesta història la hem viscut cada any. Pero ja no tenen CAP credibilitat. Cada any la mateixa història.
Vull donar la meva sencilla visió, tot i que els que em seguiu fidels ja sabeu, que desde fa anys, tinc clar que son 15 anys de crisi, i encara queda per llarg. (podeu revisar el hisorial).

I mès per un motiu. Mentre hi hagin + retallades a aplicar futures com pagues extres que no es cobraran, rebaixes, eros que encara estan a sobre de la taula, etc , no es podrà parlar de creixement.

A veure si puc donar una explicació sencilla.

Si un treballador sap que aquest any no cobrarà la paga d'estiu (per retallades), però encara no ho ha patit. Ell el que farà es adecuar-se a la nova situació. I aquests diners no aniran a altres despeses. Potser, i dic potser perque crec que no és el normal, aquesta paga nomès la farà servir al viatge del estiu amb la familia. I potser no cobrarla suposarà que ells aquest any no aniràn enlloc.

Pero el fet de no cobrar ells la paga, farà que altres empreses (families) no rebran aquests diners (restaurants, hotels, viatges, etc). E indirectament, patiran la retallada. Com que no sabien (perque encara no ha arribat el estiu, i fins que no es real tot son estimacions), ells a la tardor ho pasaràn malament perque no habran rebut uns diners que pensaven que al estiu generarien, e indirectament un altre cop, ells deixaràn de fer gasto en altres comerços (families), seguint el cercle viciós.

Aquest es el exemple de la retallada de una paga. Ara imaginem els que estan en el punt de mira de un posible ERO. (doncs tampoc gasten per por al futur), o els que ja saben que en els propers mesos no saben si tindran treball, o potser en tindran amb reduccions de horaris i sou.

També hi han els que necesiten la paga EXTRA per sencillament arribar a final de més, perque TOT ha pujat, menys els ingresos, i tindràn que deixar de fer coses normals, o canviar de proveidors o donar de baixa de serveis que ara encara aguanten.

Llavors, la dinàmica de tot això es cap abaix, i no es podrà parlar de creixement, pero ni en broma (em sembla una falta de respecte).
Podrem començar a somiar en creixement, primer quan es doni un any seguit sense més retallades, i estiguem amb una base sòlida i constant d'ingresos, on tothom gasta el que té, i es comença a moure la roda. Fins llavors, això anirà a menys.

Sabeu que sempre m'agrada acabar amb una dosi d'optimisme. Crec que estem aprop de tocar fons. Pero encara ha de caure molt corrupte, i molt "vividor" que ha viscut del sistema. I afegiria trencat gracies a ell.

Estem a punt de veure un canvi social. I com els grans partits segueixen d'esquenes a la societat, intentant no perdre el seu estatuts, viurem canvis apassionants !!!

Comencem a veure actuacions solidaries i petites victories, i a esquenes del govern (es lo menys que es pot demanar, no?).

Bon Sant Jordi 2013 !!!